: ENZİMOLOJİ

Biyokimya Yüksek Lisans
Mikrobiyoloji Yüksek Lisans
Moleküler Tıp Yüksek Lisans

Enzimler, metabolizmanın temel olan biyolojik katalizörlerdir. Bu dersin amacı, enzimlerin genel özelliklerini, kataliz mekanizmalarını, metabolizmadaki rollerini ve düzenlenmelerini irdelemek; enzim kinetiğini ve inhibisyon türlerini kavratmak ve bunun yanı sıra bazı olgular üzerinden sık görülen enzim defektlerini değerlendirmektir.
Dersin uygulama bölümünde ise, öncelikle temel enzimoloji uygulamaları, enzim katalizi ve inhibisyon türleri, enzimatik reaksiyonların izlemi ve enzim aktivite ölçümünün temeli ele alınacaktır. Buna ilaveten, kan enzim düzeylerini etkileyen faktörler, seçilmiş birkaç enzimin fizyolojik etkileri, doku dağılımları, klinik önemleri ve analiz yöntemleri tanımlanacaktır. Hastalık izleminde ve tanısında kullanılan güncel enzim testlerinin temel ilkeleri irdelenecektir. Son olarak, enzimlerin çeşitli uygulamalarda araç olarak nasıl kullandıklarına değinilecektir.

1   Biyokimyanın temel alanlarından biri olan enzimoloji konusunda bilgi edinmek
2   Biyokimyanın temel alanlarından biri olan enzimolojinin temel uygulamaları ile ilgili kuramsal bilgiyi kavramış olmak
3   Enzimoloji temel kavramlarını eleştirel şekilde analiz edebilmek (Örn: İnhibisyon türleri, benzerlikleri ve farklılıkları)
4   Sentez: Enzimoloji alanındaki bilgiyi değişik yönlerden ele alarak sentezleyebilme ve yeni durumlara uyarlayabilme (Örnek: Enzim kinetiğinden yola çıkarak bir ilacın farmakokinetiğini tartışabilmek)
5   Bir enzimin genel, fizyolojik ve klinik özelliklerini ele alarak sunabilmek
6   Enzimoloji ile ilgili temel laboratuar becerilerini edinmiş olmak (örnek: Enzim kinetiği, enzim aktivite ölçümü, inhibisyon)

1 Giriş-Dersin Tanıtımı Enzimlerin Genel Özellikleri Enzimlerin Sınıflandırılması Küçük Grup Çalışması
2 Enzimatik Mekanizmalara Genel Bakış Katalizör Olarak Enzimler Koenzimlere Genel Bakış Termodinamik Kataliz Mekanizmaları Küçük Grup Çalışması Proje Ödevleri Konusunda Bilgilendirme
3 Enzimatik Reaksiyonlar Enzimatik Aktivite Michaelis Menten Kinetiği Küçük Grup Çalışması
4 Enzim İnhibisyonu Enzim İnhibisyonunun Değişik Uygulamalarda Kullanımı Küçük Grup Çalışması
5 LABORATUVAR UYGULAMASI: Enzimatik Reaksiyonların Spektrofotometrik Olarak İzlenmesi
6 LABORATUVAR UYGULAMASI: Biyolojik Örnekte Enzim Aktivitesinin Saptanması- Son Nokta yöntemi ve kinetik yöntem örnekleri
7 Enzimlerin Hücredeki lokalizasyonları Fizyolojik görevleri Küçük Grup Çalışması
8 UYGULAMA: Eritrosit Katalaz enzim aktivitesinin UV de Spektrofotometrik olarak ölçümü
9 Enzim Aktivitesinin Düzenlenmesi Enzimlerde Allosteri Allosterinin Metabolizmadaki Rolü Enzimlerin Diğer Düzenlenme Yolları
10 Proje Ödevleri ile İlgili Ara Sunumlar
11 Kan Enzim Düzeylerini etkileyen faktörler Seçilmiş bazı enzimlerin fizyolojik etkileri ve doku dağılımları Küçük Grup Çalışması
12 İzoenzimlerin tanımları Klinik enzimolojideki önemleri
13 İzoenzimlerin laboratuarda saptanmaları: Uygulama örnekleri,Değişik Uygulamalarda Enzimlerin Kullanımı Klinik parametre ölçümleri Enzim-Linked immunosrbent assayler Restriksiyon Enzimleri,PCR, DNA fingerprinting Terapötik ajan olarak enzimler Küçük Grup Çalışması
14 Ödevlerin Final Sunumları

1. Harper s Illustrated Biochemistry 28th Edition, 2009 , Murray, Bender, Rotham, Kennelly
Rodwell and Weil.McGraw Hill International Edition.pp51-83.
Yardımcı kaynaklar:
2. Textbook of Biochemistry with Clinical Correlations. Seventh Edition 2011, Thomas M. Devlin. John-Wiley& Sons Inc. Publication, USA , pp. 377-418.
3. Textbook of Clinical Chemistry and Molecular Diagnostics. Eds: Burtis CA, Ashwood ER, Bruns DE, 4th edition, 2006, Elsevier Saunders, St Louis.
4. Newsholme, EA and Leech, TR. Functional Biochemistry in Health and Disease 2010, WILEY-BLACKWELL, Oxford, pp 35-68.
5. Bisswanger, H. Practical Enzymology 2011, WILEY-BLACKWELL.
6. Tietz: Klinik Kimyada Temel İlkeler Beşinci Baskı. (Editörler: Burtis & Ashwood) (Çeviri Editörü: Diler Aslan).PALMY yayıncılık, pp.352-387.

Ders, kuramsal, olgu tartışması ve uygulama komponentlerinden oluşacak ve bu etkinlikler, iç içe, biribiri ile örülmüş olarak ele alınacaktır. Ders, interaktif yöntemlerle işlenecektir. Öğrencilerin, verilen kaynaklardan yararlanarak derse önceden okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir.

1 VZ Arasınav
2 ODV Ödev/Sunum
3 DKL DerseKatılım
5 BNS Başarı VZ * 0.30 + ODV* 0.20 + DKL* 0.10 + FN*0.40
6 BUT Bütünleme
7 BBN BütSonuBaşarıNotu VZ * 0.30 + ODV* 0.20 + DKL* 0.10 + BUT*0.40

Kavrama, öğrenme, analiz etme, karşılaştırma, uygulama, interaktif katılım

Derse öğrencilerin konuyu okumuş olarak gelmeleri beklenmektedir. Mazeret durumlarında ders öğretim üyesini önceden bilgilendirmesi beklenmektedir.

Gul.guner@deu.edu.tr Telefon: 412 44 03 GSM: + 533 749 17 96

Pazartesi 12.30-13:30