DERS ADI

: TURİZM İŞLETMELERİNDE VERİMLİLİK ANALİZLERİ

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUİ 6033 TURİZM İŞLETMELERİNDE VERİMLİLİK ANALİZLERİ SEÇMELİ 3 0 0 5

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Düzeyi

Doktora

Ders Koordinatörü

PROFESÖR SAİME ORAL

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği Doktora

Dersin Amacı

Dersin amacı, turizm işletmelerinde verimlilik artırmada kullanılacak olan araçlar ve verimlilik ölçütleri ile ilgili öğrencilere bilgi aktarmak ve öğrencilerin bu bilgiler doğrultusunda işletmecilik ve yöneticilik boyutunda verimlilik esasının önemini kavramalarını sağlamaktır.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Ulusal ve uluslararası turizm sektöründe kuruluş yeri ile başlayan serüvende verimliliğin teşkil ettiği önemi kavrama ve irdeleme
2   Turizmin alt sektörlerinde yönetim olgusu içerisinde verimliliğin yerini analiz edebilme, sektörel ayrım yaparak, verimlilik ölçütlerini saptayabilme ve bunu uygulamaya geçirebilme
3   Psiko-sosyal unsurlar ile verimlilik ilişkisini kurabilme
4   Endüstriyel İlişkiler kapsamında sosyal güvenlik ve verimlilik ilişkisini sorgulayabilme ve yorumlayabilme
5   Toplam Kalite Yönetiminin işletmelerin verimlilik yönüne etkisine tartışabilme, irdeleyebilme ve yorumlayabilme

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Turizm Sektörü ile ilgili Genel Değerlendirme
2 Verimlilik ve Verimlilik ile ilgili Kavramlar
3 Turizm İşletmelerinde Kuruluş Yeri ve Verimlilik İlişkisi
4 Alt Sektörlerde Fiyat-Hizmet ve Verimlilik İlişkileri
5 Pazarlama ve Satış Hizmetlerinin Verimliliği
6 Motivasyon-Ücret-İş Tatmini ve Verimlilik İlişkileri
7 Yönetim-İstihdam-Verimlilik İlişkileri
8 Toplam Kalite Yönetimi ve Verimlilik
9 İş Basitleştirilmesi-Zaman ve Hareket Etüdleri ile verimlilik Arasındaki İlişkiler
10 Endüstri İlişkileri-Sosyal Güvenlik-Verimlilik İlişkileri
11 Ödevlerin Sunumu
12 Ödevlerin Sunumu
13 Ödevlerin Sunumu
14 Ödevlerin Sunumu

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

- Oral, S. ve Kurgun, A. (2005). Otel İşletmeciliği ve Verimlilik Analizleri. Detay: Ankara.

Diğer ders materyalleri:
Alanda önde gelen dergilerde yayımlanan bilimsel makaleler ile güncel makaleler

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

1. Ders verme
2. Sınıf tartışmaları
3. Vaka analizi uygulamaları

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 ARS ARASINAV
2 YYS YARIYIL SONU SINAVI
3 YYBN YARIYIL SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + YYS* 0.60
4 BUT BÜTÜNLEME
5 BUTBN BÜTÜNLEME SONU BAŞARI NOTU ARS * 0.40 + BUT* 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Daha sonra ilan edilecektir.

Değerlendirme Kriteri

1.Ödev çalışması ile öğrencilerin bilimsel çalışma yapmaya hazırlanmaları amaçlanmaktadır. Bu nedenle, ödevlerin bilimsel yazım kurallarına uygunluğu ve uygulamalı bir çalışma hazırlandıysa kullanılan metodolojinin ve veri analiz yöntemlerinin geçerliliğine ve güvenirliliğine dikkat edilecektir.
2.Sınıf içi tartışmalarda ve sunumlarda ise, öğrencilerin sunum becerileri ile birlikte, bilimsel konularda tartışma becerilerinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır.

Dersin Öğretim Dili

Türkçe

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Derse 70 % oranında katılım zorunludur.
İntihal içeren herhangi bir girişim disiplin soruşturmasına tabidir.
Grup çalışmalarında ve sınıf tartışmalarında öğrencilerin katılımı beklenmektedir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

saime.oral@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Her hafta Pazartesi günü 13.30-17.00 arası.

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 10 3 30
Uygulama 3 3 9
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 13 3 39
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Ödev Hazırlama 10 2 20
Sunum Hazırlama 1 10 10
Final Sınavı 1 2 2
Vize Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 132

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9
ÖK.155
ÖK.254
ÖK.345
ÖK.445
ÖK.554