DERS ADI

: SANİTASYON VE HİJYEN

Ders Bilgileri

Ders Kodu Ders Adı Ders Türü D U L AKTS
TUR 4007 SANİTASYON VE HİJYEN ZORUNLU 3 0 0 4

Dersi Veren Birim

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Düzeyi

Lisans

Ders Koordinatörü

YRD.DOÇENT İLKAY TAŞ

Dersi Alan Birimler

Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik

Dersin Amacı

Sanitasyon ve Hijyen dersi, otelcilik ve turizm endüstrisinde temizlik standartlarının uygulanması hakkında bilgi vermeyi amaçlamaktadır. Öğrencilerin sanitasyon ve hijyen uygulamaları hakkında otel personeli olarak kişisel hijyen konusunda; otelde farklı alanlarda, odalarda, otelin toplu kullanıma açık olan ve üretim yapılan alanlarındaki sanitasyon ve hijyen uygulamalarının neler olması gerektiği hakkındaki bilgileri içermektedir.

Dersin Öğrenme Kazanımları

1   Sanitasyon ve hijyenin tanımı, otel endüstrisindeki yerini tanımlayabilme.
2   Otel personelinin kişisel hijyen hakkında dikkat etmesi gerekenleri bilip uygulayabilme.
3   Otelde toplu kullanıma açık olan alanların temizliği ve hijyeni konusundaki standartları tanımlayabilme.
4   Mutfaklar ve servis alanlarının, yiyecek ve içeceklerin sanitasyonu ve hijyeni konusundaki kuralları tanımlayabilme.
5   Otellerde atık yönetimi konusundaki yasal uygulamalar hakkında bilgi sahibi olma.

Dersin Öğretim Türü

Örgün Öğretim

Dersin Önkoşulu/Önkoşulları

Yok

Ders İçin Önerilen Diğer Hususlar

Yok

Ders İçeriği

Hafta Konular Açıklama
1 Sanitasyon ve Hijyenin tanımı
2 Temizlikte kullanılan teknolojiler
3 İç Mekanlarda Temizlik Uygulamaları-Otel odasının Temizliği
4 Saniter Alanlarda Temizlik Uygulamaları
5 Dış/Ortak Kullanıma açık Mekanlarda Temizlik Uygulamaları
6 Bakım ve Onarım Uygulamaları
7 Yarıyıl İçi Sınavı
8 Yarıyıl İçi Sınavı
9 Kat Hizmetleri Süpervizörlüğü
10 HACCP ve Gıda Güvenliği
11 Mutfak ve Servis Departmanında Sanitasyon ve Hijyen
12 Gıda Sağlığı ve Hijyeni Hakkında Standartlar
13 Otel Personeli için Kişisel Bakım ve Hijyen
14 Turist Hastalıkları, Tedavileri
15 Yarıyıl Sonu Sınavı
16 Yarıyıl Sonu Sınavı

Ders İçin Önerilen Kaynaklar

Temizlik Teknolojisi Kavram ve Uygulamalar- Tülay Polat Üzümcü, 2011, Detay Yayıncılık
The Essentials of Food Safety and Sanitation- David McSwane, Nancy R. Rue
Hotel Management-Educational and Environmental Aspects-Yogendra K. Sharma
Hotel Housekeeping Operations & Management by Raghubalan, Oxford University Press.

Öğrenme ve Öğretme Yöntemleri

Ders anlatımı, konularla ilgili gerçek olay ve durumlarla ilgili video izlenimi, konuya dair akademik makalelerin incelenmesi sayesinde güncel araştırmaların da takip edilmesi.

Değerlendirme Yöntemleri

SIRA NO KISA KOD UZUN ADI FORMUL
1 VZ Vize
2 FN Final
3 BNS BNS VZ*0.40+FN * 0.60
4 BUT Bütünleme Notu
5 BBN Bütünleme Sonu Başarı Notu VZ*0.40+BUT * 0.60

Değerlendirme Yöntemlerine İliskin Aciklamalar

Yok

Değerlendirme Kriteri

İlan Edilecektir.

Dersin Öğretim Dili

İngilizce

Derse İlişkin Politika ve Kurallar

Öğrenciler derste zamanında hazır bulunmalıdır.
Öğrenciler sınıfın ve okulun kurallarına uymalıdır.
Öğrenciler düzenli olarak derse devam etmelidir.

Dersin Öğretim Üyesi İletişim Bilgileri

ilkay.tas@deu.edu.tr

Ders Öğretim Üyesi Görüşme Gün ve Saatleri

Çarşamba: 09.30- 10.00 ; 12.30-13.15 ; 16.00-17.00

Staj Durumu

YOK

İş Yükü Hesaplaması

Etkinlikler Sayısı Süresi (saat) Toplam İş Yükü (saat)
Ders Anlatımı 12 3 36
Haftalık Ders öncesi/sonrası hazırlıklar 12 3 36
Vize Sınavına Hazırlık 1 10 10
Final Sınavına Hazırlık 1 10 10
Vize Sınavı 1 2 2
Final Sınavı 1 2 2
TOPLAM İŞ YÜKÜ (saat) 96

Program ve Öğrenme Kazanımları İlişkisi

PK/ÖKPK.1PK.2PK.3PK.4PK.5PK.6PK.7PK.8PK.9PK.10PK.11PK.12
ÖK.1555555
ÖK.2555555
ÖK.3555555
ÖK.4555555
ÖK.5555555